Home Caini de rasa Cainii si stapanii au trasaturi si personalitati asemanatoare! Acum este dovedit stiintific!

Cainii si stapanii au trasaturi si personalitati asemanatoare! Acum este dovedit stiintific!

5 min read

Cainele este cel mai bun prieten al omului, iar acum acest lucru are o explicatie in plus si anume faptul ca ajung sa semene cu stapanii lor. O lucrare publicata in Journal of Research in Personality spune clar ca personalitatea cainilor reflecta personalitatea proprietarilor lor. Totodata, lucrarea evidentiaza si faptul ca animalele experimenteaza de-a lungul vietii schimbari de personalitate similare cu cele ale oamenilor.

Studiul realizat de cercetatorii de la Universitate de Stat din Michigan

Doi oameni de stiinta de la universitate de Stat din Michigan au realizat un chestionar care acopera 50 de rase diferite, masculi si femele, catei si caini adulti, si le-au trimis la proprietarii a 1.600 de caini. Stapanii au raspuns la intrebari despre ei insisi si la intrebari despre personalitatea animalelor lor de companie si a istoricului comportamental al acestora.

Personalitatea cainelui se schimba

Sondajul a dovedit ca personalitatea unui caine se schimba de-a lungul vietii, pe masura ce imbatraneste, dar si in functie de stilul de viata si de experientele avute. La fel ca si in cazul oamenilor, personalitatea cainilor se poate schimba in timp. Astfel, puiutul pe care il iei de la adapost sau de la o canisa, peste 10 ani nu va mai fi acelasi caine.

Cainele isi oglideste stapanul

Un alt rezultat al studiului a fost faptul ca personalitatea cainelui oglindeste personalitatea stapanului, acestia ajungand in timp sa semene la nivel comportamental si, uneori, chiar si la nivel fizic. Oamenii activi si energici ajung sa aiba insotitori canini care se comporta similar, in vreme ce stapanii cu trasaturi de personalitate negative ajung sa aiba caini anxiosi si chiar agresivi.

Cercetatorii spun ca aceasta asemanare poate fi explicata si de faptul ca oamenii tind sa isi aleaga caini care se potrivesc stilului lor de viata, dar nu elimina nici posibilitatea ca stilul de viata comun poate schimba in timp personalitatea animalului.

Varsta, tipuri de caini si dresaj

Proprietarii de caini au evidentiat ca personalitatea cainelui se reflecta si asupra dresajului, unii fiind mai usor de dresat decat altii. De exemplu, cainii energici si fericiti sunt mai usor de dresat, in vreme ce cainii anxiosi si fricosi sunt o reala provocare pentru dresori.

Un alt factor care poate influenta succesul in dresajul unui caine este varsta acestuia. In cazul cateilor cu varsta pana intr-un an, pentru ca este greu sa le mentii atentia, dresajul este foarte dificil si, pe masura ce inainteaza in varsta, antrenamentul devine mai usor. Insa, nu trebuie trecut de varsta de sase ani, cand lucrurile devin din nou dificile. Prin urmare, pentru a putea dresa un caine ar trebui sa actionezi in primii sase ani de viata.

Rasa poate influenta personalitatea unui caine

Unele tendite comportamentale sunt inradacinate in AND-ul cainelui iar rasa poate influenta personalitatea acestuia. Cainii de rasa pura sunt in general mai putin fricosi si mai blanzi, la fel si cei cei sterilizati sau castrati. Totusi, rasele de caini create pentru agresivitate pot iesi din aceste tipare. Indiferent de situatie, dresajul poate ajuta un caine sa se comporte mult mai bine.

In concluzie, cainii sunt creaturi complexe care au o legatura special cu stapanii lor si, in timp, ajung sa le oglindeasca peronalitatea si sa le semene – acum este dovedit!

Încărcați mai multe articole similare
Load More By Elena Prachi
Load More In Caini de rasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

VERIFICAȚI ȘI

Cum creezi senzatia de spatiu mai mare daca ai animale de companie

Daca ai o incapere de dimensiuni mici in locuinta si detii si animale de companie, trebuie…