Daca vrei ca pisicutele pe care le adopti sa fie bine ingrijite si sanatoase, e nevoie sa tii cont ca felinele au nevoie de o alimentatie diferita de a noastra.
Ceea ce pentru noi e sanatos, s-ar putea sa ii dauneze pisicii.
Asa ca cel mai bine ar fi sa urmezi sfaturile medicului veterinar, pentru a te asigura ca pisica ta va beneficia de o alimentatie corecta, o ingrijire potrivita si va avea o viata lunga si fericita.
Medicul veterinar (Veterinarladomiciliu.ro) a raspuns intrebarilor noastre, iar mai jos gasesti un scurt interviu din care poti afla care sunt sfaturile medicului veterinar legat de ingrijirea pisicilor.
Cum influenteaza sarea sanatatea pisicii
Medic veterinar (Veterinarladomiciliu.ro): „Excesul de sare ii poate afecta rinichii”
Este sarea permisa sau nu in alimentatia pisicii? De exemplu, daca ii pregatim mancare in casa, putem sa adaugam putina sare?
Avand in vedere riscul de intoxicatie cu sare, poate ca este recomandat sa nu punem sare in mancarea pisicii. Excesul de sare ii poate cauza deshidratare ce ii poate afecta rinichii. Consideram ca in general pisicile sunt usor de satisfacut cu plicurile din comert, iar acele plicuri contin cantitatea necesara de sare de care pisica dumneavoastra are nevoie.
Gatim sau nu pentru pisici?
Medic veterinar (Veterinarladomiciliu.ro): „Gatitul pentru animale este un moft”
Putem sa ii pregatim pisicutei o supa pe baza de carne (vita, pui, curcan) cu cateva legume constand in morcov, broccoli, ardei, telina, cartof, orez, patrunjel (verde si radacina)?
Carnea de vita, pui, curcan, iepure, chiar si peste reprezinta o sursa buna de proteine pentru carnivore. Carbohidratii din orez si cartof, dar si vitaminele din morcov, broccoli, ardei, telina, patrunjel reprezinta ceea ce are nevoie o pisica pentru a se mentine sanatoasa.
Trebuie specificat faptul ca si carnea contine sare, iar daca veti citi valorile nutritionale de pe un sac de mancare, in general acestea pot contine aprox 0.2% sare, dar este calculat si prin prisma continutului de sare (sodiu) in mod natural in carne.
Ce poate manca pisica noastra din ceea ce gatim?
Sunt permise mancarurile gatite la cuptor, in apa, fara condimente adaugate? Ex: carne de pui, vita, curcan cu ardei?
Da, carnea gatita la aburi, la cuptor sau pe gratar este buna pentru animale. Personal, consider ca gatitul pentru animale este un moft si un efort pentru proprietar, cand sunt atatea plicuri gustoase in comert.
In general recomand gatitul pentru animale atunci cand sunt in stare de convalescenta (bolnave) si nu se pot hrani singure, preferand un anumit tip de mancare.
Putem adauga frunze de salata sau verdeturi (frunze de patrunjel, marar, leustean) in mancarea gatita a pisici / a catelului?
In cantitati moderate frunzele de salata si verdeturi sunt potrivite in mancarea animalelor de companie. Cum ele sunt carnivore, intotdeauna raportul de proteine trebuie sa fie mai mare decat cel al carbohidratilor.
Este indicat sa ii dam pisicutei / catelului nostru zeama din supa in care au fiert carne si legume cu putina sare? Poate contribui ea la hidratare, vitaminizare si mineralizare?
Da, se poate da zeama de pui in care a fiert carnea pentru animale. Chiar recomandam asta pisicilor si cainilor in stare de convalescenta sau celor care nu mananca. Zeama de la orezul fiert iarasi este extraordinar de buna pentru animalele cu probleme digestive.
Atentie cu acea „putina sare”, ce pentru proprietari inseamna putin, dar pentru animale mult. Animalele bolnave, si asa de multe ori deshidratate, nu au nevoie de ‘multa’ sare. Cum spuneam si mai sus, carnea in sine contine si ea sodiu (sare).
Mancarea speciala pentru pisici
Medic veterinar (Veterinarladomiciliu.ro): „Hranirea exclusiva cu bobite nu previne obezitatea la pisici”
Este mancarea umeda obligatorie pentru pisici? Care ar trebui sa fie proportia dintre mancarea umeda si mancarea uscata (bobite)?
Obligatorie nu este, recomandata da. Mancarea umeda contine o cantitate mai mare de apa fata de mancarea uscata, ce o ajuta pe pisica sa se mentina hidratata si sa aiba rinichi sanatosi. In functie de brandul de mancare pe care il dati pisicii dumneavoastra, nutritionistul care a conceput mancare are recomandarile privind cantitatea de mancare umeda si uscata.
In general, recomandam un plic de mancare umeda pe zi cu o cantitate moderata de bobite ce sta in permanenta la dispozitia pisicii.
Sunt persoane care isi hranesc pisicile doar cu bobite, de teama ca acestea sa nu se ingrase. E corecta aceasta alimentatie?
Factorul principal care sta la baza obezitatii pisicii este reprezentat de cantitatea de mancare, urmata de tipul de mancare. Asadar, daca i se administreaza cantitatea recomandata de mancare, nu ar trebui ca pisica sa se ingrase de la mancarea umeda.
Sunt plicuri pentru pisici sterilizate, iar daca se respecta recomandarile de administrare de pe spatele plicului, nu ar trebui sa fie probleme. Asadar sa raspund punctual, hranirea exclusiva cu bobite nu previne obezitatea la pisici.
Hranim pisicile cu un singur tip de bobite, respectiv hrana umeda sau putem alterna, diversifica?
In general pisicile sunt mofturoase si prefera doar un anumit tip de mancare. Animalele nu au aceeasi nevoie de diversitate cum o au oamenii. De multe ori diversificarea vine si cu probleme digestive, asa ca s-ar putea lovi de vome si scaune diareice daca ii diversificati mancarea prea des. Atunci cand gasiti mancarea care ii prieste pisicii dumneavoastra, mentineti-o pana la varsta optima. Sunt recompense de pisici cu care o puteti rasfata.
In ce conditii apar problemele digestive cauzate de mancarea prea variata?
Stomacul e cel care da raspunsul cel mai rapid atunci cand nu ii convine ceva. Asadar, o mancare slaba calitativ se poate manifesta prin vome, scaune moi sau urat mirositoare. Atat timp cat mancarea variata este o mancare de calitate, nu ar trebui sa apara probleme digestive.
De multe ori problemele apar de la diferenta de proteina (carne de pui cu carne de peste sau vita) sau de la unii aditivi pe care plicurile de pisici le contin. Recomandam atunci cand gasiti plicul pe care pisica dumneavoastra il adora si nu prezinta nici un semn digestiv, sa il mentineti o lunga perioada de timp.
Pisica mea / catelul meu pofteste la orice mananc. Vrea sa rontaie chipsuri, fura din salata cu frunze, avocado si branza, vrea salam de pe pizza si linge farfuriile. Poate fi asta o problema pentru sanatatea pisicii? Cum procedam?
Conform vorbei din strabuni „curiozitatea a omorat pisica”, nu va ramane decat sa ii satisfaceti nevoia de curiozitate. La fel se intampla si cu cainii, sunt foarte curiosi si pofticiosi din fire, ca si unii oameni de altfel.
Nu este recomandat sa le dati pizza sau alte mancaruri pline de condimente pe care dvs le mancati, asadar ati putea sa faceti in felul urmator: sa aveti pe masa un bol cu recompense pentru caini sau pisici, si de fiecare data cand cainele sau pisica cerseste la masa, sa ii dati din bolul respectiv.
Puteti sa incercati toate legumele si fructele pana le gasiti pe care potrivite si care le plac animalelor dumneavoastra si sa inlocuiti recompensele din comert cu recompense sanatoase pe baza de fructe sau legume.
Sterilizarea pisicilor
Care e varsta optima pentru castrarea pisicilor / a motanilor?
Ca sa raspund scurt si la obiect, sterilizarea pisicilor (femelelor) se recomanda inainte de primele calduri (acestea aparand pe la varsta de 6 luni), iar la masculi se recomanda castrarea atunci cand incep sa isi marcheze teritoriul, sa aiba acea urina urat mirositoare (aproximativ 7 luni de zile).
In ce consta castrarea motanilor? Se inlatura testiculele sau exista si metode mai putin invazive?
Metoda cea mai intalnita la noi in tara este reprezentata de inlaturarea testiculelor. De multe ori depinde de tipul de anestezie folosit, dar manopera este aceeasi. O procedura relativ simpla, cu o incizie la nivelul scrotului, se scot testiculele, se ligatureaza cordoanele si vasele testiculare, iar bursa testiculara de multe ori nici nu se mai sutureaza si se lasa sa se vindece per secundam (natural, cu cicatrice). Rareori se practica si castrarea chimica, permanenta cu administrarea de clorura de calciu intratesticular.
Deparazitarea
Medic veterinar (Veterinarladomiciliu.ro): „De multe ori trebuie facuta si o igiena in zona unde sta animalul”
La ce perioada se face deparazitarea externa?
Deparazitatea externa la animalele adulte se face o data pe luna sau o data la 3 luni, depinzand de produsul folosit. Exista Bravecto pipeta spot on care are o remanenta de 3 luni de zile. Restul (majoritatea) tin doar o luna de zile. Daca veti citi prospectul produsului, veti vedea ca actioneaza pentru anumiti purici 4 saptamani, iar pentru altii doar 3 saptamani.
Pisica / catelul meu are din nou purici la 3 saptamani de la deparazitare. E nociv pentru animale daca le facem deparazitare externa mai devreme de 4 saptamani de la ultima deparazitare?
Nu este nociv sa faceti deparazitarea externa mai devreme de 4 saptamani, dar nu se recomanda sa se faca mai devreme de 2 saptamani. Trebuie evaluat cazul si vazut de ce animalul tot prezinta purici, desi este deparazitat.
De multe ori trebuie facuta si o igiena in zona unde sta animalul si deparazitata si zona sau casa. Sunt unele produse pe baza de plante care pot fi administrare zilnic animalului dumneavoastra, chiar daca are pipeta de deparazitare externa pusa.
La ce perioada se face deparazitarea interna?
Deparazitarea interna se face profilactic o data la 3 luni de zile sau mai des atunci cand animalul prezinta paraziti in scaun. O data sau de doua ori pe an se poate opta si pentru un examen coproparazitologic pentru a evidentia parazitii din scaun.
Stil de viata
Medic veterinar (Veterinarladomiciliu.ro): „Pisicile isi fac toaleta singure, sunt considerate animale curate”
Ii putem face baie pisicii? Putem folosi gelurile de dus sau sapun pentru oameni ori e necesar sa folosim produse speciale pentru pisici?
Da, li se poate face baie pisicilor, in general nu mai des de o data pe luna (cand nu sunt probleme medicale). Pisicile isi fac toaleta singure, sunt considerate animale curate, iar de cele mai multe ori baia nu este necesara. Nu se folosesc niciodata produse de oameni pentru baia pisicilor deoarece le pot afecta grav PH-ul pielii.
Pisica mea e foarte sociabila, dar se sperie la zgomote. Tresare la orice scartait, devine anxioasa cand aude bormasina afara (se agita, fuge si se ascunde sub pat). Ce e de facut?
Fiecare caz trebuie evaluat in parte. Poate ca expunerea usoara si frecventa la zgomote ii creste toleranta la acestea. Incercati sa o tineti in brate si sa ii oferiti protectie si sa o expuneti la zgomote usoare, iar in timp poate va invata ca nu este nimic periculos.
Pisicile care stau doar in casa au nevoie sa interactioneze cu alte pisicute? Ce recomandati?
In general pisicile sunt animale solitare, iar o noua pisica in casa nu ii poate creea decat anxietate. Daca pisica dumneavoastra este extrem de sociabila, poate ca interactiunea cu alte pisici este benefica, dar daca pisica este de fel una foarte anxioasa, nu as recomanda interactiunea cu alte animale.
Interviu sustinut de Veterinarladomiciliu.ro